UDÁLOSTI

arr3Doplnili jsme skladové zásoby porcovaných, zelených čajůzn. BASILUR... arr3Jarní čajové novinkyPřipravili jsme pro vás novinky, které potěší zejména milovníky ovocných čajů. Jedná se o ovocné...

ANKETA

Jak se vám tyto stránky líbí?

Velice moc 51% Líbí se mi 42% Nemnoho 3% Vůbec 3%

VŠE O ČAJI » O ČAJI
VŠE O ČAJI

O čaji černém a zeleném čaji

Čaj je po vodě nejvíce konzumovaným nápojem na světě. Jeho popíjení spojuje lidi napříč kontinenty i kulturami. Obchod s ním zaujímá celých 40 % obchodu s nápoji. Co o něm vlastně víme?

Všechny druhy čaje pocházejí ze stejné rostliny, čajovníku, Camellia sinensis. Jedná se o keř, který pokud roste divoce, dorůstá výšky až několika metrů. V plantážích jsou ale keříky zatřihávané maximmálně do výšky 70 až 100 centimetrů, aby na něj sběrači čajových lísků mohli dosáhnout.

Pravidelným střiháním se zvyšuje množství výhonů a keř se zahušťuje.

Keře se také kvůli snadnějšímu sběru čajových lístků sázejí do dlouhých pásů vedle sebe. Čtvrtým rokem po výsadbě se může poprvé sklízet. Prvotřídní list ale poskytuje čajovník ještě později, úrodu dává zhruba 30 let.

Čaje můžeme rozlišovat podle několika základních hledisek. Především podle zemí a oblastí pěstování, způsobu sběru (ručně či strojově), doby sklizně a kvality a také podle způsobu zpracování.

Podle zemí a oblastí původu

Čajovník je značně přizpůsobivý a málo náročný na půdu i podnebí, takže se pěstuje od tropických nížin až po horské polohy teplejších klimatických oblastí. Pěstování čajovníku je dnes rozšířeno v Indii, Číně, na Tchaj-wanu, v Japonsku, na Cejlonu (Srí Lance), v Indonésii, ve Vietnamu, na Kavkaze a v některých zemích Afriky a Jižní Ameriky.

V některých zemích se pak čaj dělí ještě podle oblastí, jako např. Darjeeling v Indii, odkud pochází snad nejkvalitnější čaj vůbec. Na luxusnějších čajích se uvádí i plantáž, na níž byly vypěstovány.

Podle kvality

Označení kvality čaje vychází převším z druhu listů, které jsou v čaji obsaženy. Platí pravidlo, že čím mladší a křehčí je čajový list, tím je čaj kvalitnější. Třídění pak vypadá takto: Vrcholy výhonku zvané tips, jsou listové pupeny porostlé stříbřitě bílými chloupky, při fermentačním procesu zlátnou. Nazývají se Flowery Orange Pekoe (FOP).

První list je nejmladší a nejbohatší na cenné látky. Nazývá se Orange Pekoe (OP). Druhý list – je čaj střední jakosti, označuje se jako Pekoe (P). Třetí list – označuje se jako Pekoe Souchong (PS). Čtvrtý list – je velký a nedostatečně svinutý, vyrábí se z něj čínský kouřový čaj.

Nazývá se Souchong (S). Pátý list, velké a staré čajové listy zvané Congu (C) na světové trhy obvykle vůbec nepřicházejí.

Doba sklizně

Dělení se používá jen velmi zřídka a je typické hlavně pro Darjeeling. Za nejlepší jsou tu považovány čaje z jarní (First Flush) a podzimní (Second Flush) sklizně.

Dělení podle sítování

Je závislé na velikosti výsledných lístků. Při závěrečném třídění se zpracované lístky prosívají a dělí do čtyř základních kategorií: čaje listové, zlomkové, čaje ve formě čajové drti, čajový prach.

Podle způsobu zpracování

Obecně tak dělíme čaje na zelené, bílé, žluté, polozelené (Oolong), černé (červené) a tmavé (Puer). Nejdůležitějším hlediskem je, do jaké míry a ve které fázi zpracování proběhla tzv. fermentace, tedy proces, při kterém dochází k oxidaci polyfenolů, které tvoří asi 30 % čajového listu.

Tento proces začne probíhat prakticky hned po utržení lístků od rostliny. Dochází při něm ke změně chemických i chuťových vlastností čaje. Fermentace se může zastavit zahřátím. To se provádí buď na kovových pánvích (čínský způsob) nebo spařováním (japonský způsob).

 

Zelený čaj

Jsou to čaje, které nejsou vůbec fermentované. Jsou proto bohatší na látky, které se při fermentaci ztrácejí nebo přeměňují. Zelený čaj je bohatý hlavně na stopové prvky a vitaminy.  Je to velmi silný antioxidant, s nepřebernou škálou pozitivních vlastností pro zdraví. Za všechny jmenujme snad to, že zpomaluje stárnutí, posiluje koncentraci a duševní výkonnost, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje krevní oběh a pozitivně působí na funkci jater. Má antibakteriální účinky, fluor v něm obsažený je pak srdnatým bojovníkem proti zubnímu plaku a zubnímu kazu.

Bílý čaj

Bílý čaj je rovněž nefermentovaný a na jeho přípravu se ručně sbírají pouze vrcholové výhonky (tipsy). Tento čaj je velmi jemný. Jeho účinky jsou velmi podobné účinkům zeleného čaje. Pije se jako skutečná delikatesa.

Žlutý čaj

Jedná se o polofermentovaný bílý čaj, kdy je oxidační proces zastaven v polovině fermentace a čaj tak získá žlutou barvu. Tyto čaje jsou vzácnou a velmi drahou čínskou specialitou.

Polozelený čaj (Oolong)

Tento čaj je stupněm oxidace (fermentace) přechodem mezi zeleným a černým čajem. Tomuto šlechtici mezi čaji se říká podle barvy nálevu také modrozelený či modrý. Oolong je především vyhledáván kvůli své silné vůni a lahodné chuti.

Celé čajové lístky se sbírají přesně v okamžiku jejich plné zralosti. Ihned se nechávají zvadnout, částečně zoxidovat, a poté se rolují a suší. Délka a způsob celého zpracování je pak zásadní pro výslednou kvalitu, chuť a vůni tohoto čaje. Veškeré Oolongy mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Mají největší koncentraci antioxidačních katechinů a polyfenolů a jsou proto nápomocné v boji proti mnoha různým nemocem.

Černý čaj

V Číně je černý čaj známý jako červený čaj, který více vystihuje jeho barvu. Černé čaje se vyznačují tím, že jsou dokonale fermentované. Sklizené lístky se při konstantních teplotách okolo 22 °C a vlhkosti nechají zavadnout. Pak začíná proces oxidace, podpořený narušením buněčné struktury lístků rolováním na speciálních strojích. V konečné fázi se čajové lístky suší a třídí.

Černý čaj má stejně jako ostatní druhy čaje zdraví prospěšné účinky. Staří Číňané jej používali jako prostředek k léčení únavy, střevních a žaludečních obtíží i kožních nemocí. Jeho nejvýznamnější složkou jsou třísloviny, s příznivým vlivem na krevní oběh a trávicí trakt. Při pravidelné konzumaci pomáhá při prevenci srdečních chorob a infarktu i při průjmových nebo horečnatých onemocněních, podporuje pocení a mírní křeče. Najdeme v něm také vitaminy, hlavně B1, B2, C a A. A

Složení a účinky černého čaje:

- Tein (kofein) - průměrně 4% –rovnoměrně povzbuzuje mozkovou činnost bez zatížení srdce a krevního oběhu. 
- Třísloviny – propůjčují čaji jeho svíravou, natrpklou chuť.
- Vitamin B1 – ve vodě rozpustný, pozitivně ovlivňuje nervový systém člověka, je žádoucí při duševní práci. V čaji jsou obsaženy také další stopové prvky a minerální látky jako např. fluor a draslík.
- Éterické oleje dodávají čaji vůni.
- Aromatické látky spolu s chlorofylem působí na zklidnění nervů, usnadňují přenos kyslíku do tělesných orgánů, stimulují duševní činnost i funkci dýchacího ústrojí.

Označení čajů:

Černé čaje se dělí na: listové, zlomkové (Broken), drcené (Fannings) a práškové (Dust)

Z výrobního hlediska se čaje označují zkratkami, které vyjadřují kvalitu listů, respektive "fleše", a dále velikost lístků dle stupně sítování.

 

Listový čaj

- Získává se při ortodoxním způsobu výroby, obsahuje větší množství lístků - kolem 2% světové produkce. Dělení :

G.T. - Golden Tips - čaj z Darjeelingu a Assamu, bez chuti, jen čisté tipy. Tento čaj se často používá k optickému vylepšení čajových směsí.

SFTGFOP - Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.

FTGFOP - Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - vyráběn hlavně v Darjeelingu, nově také v Assamu. Je to nejjemnější, špičkový druh výroby listového čaje, připravovaný se zvláštní péčí. Má rovnoměrné listy a tipy.

TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - hlavní druh čaje z Darjeelingu a Assamu.

GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe - špičkový druh čaje těch plantáží v Keni, které vyrábějí čaje s tipy. V Assamu a Darjeelingu je méně běžný.

FOP - Flowery Orange Pekoe - Druhá sorta listového čaje v Assamu, Dooarsu a Bangladéši. Špičkový druh čaje v Číně. Dlouhý list, málo tipů, částečně dřevnatý.

OP - Orange Pekoe - Hlavní druh čaje na Cejlonu a Jávě. Převažuje dlouhý vláknitý list bez tipů.

PS - Pekoe Souchong.

S – Souchong.

 

Zlomkový čaj

- vyrábí se technologií CTC (drcení, trhání, rolování) nebo drcením neprosítovaných, příliš velkých čajových lístků. Dělení :

TGFBOP - Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe - nejjemnější čaj typu Broken, pěstuje se v Darjeelingu a částečně v Assamu. Má vysoký obsah tipů a rovnoměrný list.

GFBOP - Golden Flowery Broken Orange pekoe - vyrábí se hlavně v Assamu jako špičkový čaj typu Broken. Čaj této kvality pochází také z Keni.

FBOP - Flowery Broken Orange Pekoe - hrubší Pekoe s ojedinělými tipy pocházející z Assamu, Cejlonu, Indonésie, Číny i Bangladéše. V jižní Americe je to hrubý, černý broken. V Jižní Indii je čaj typu Pekoe označován jako FBOP.

BOP - Broken Orange Pekoe - hlavní druh brokenu na Cejlonu, v jižní Indii, na Jávě a v Číně. Dále jsou to čaje vyráběné metodou CTC v Assamu a Bangladéši. Silný nálev.

BOP 1 - v nízko položených oblastech Ceylonu čaj typu Leafy Broken - "listový broken", v horách nejlepší broken (speciálně v oblasti Uva), na Sumatře černý broken s ojedinělými tipy.

BT - Broken Tea - pochází ze Sumatry, Ceylonu, částečně z jižní Indie. Většinou má černý otevřený masitý list, dosti jemný.

BPS - Broken Pekoe Souchong - označení pro pekoe z Darjeelingu a z Assamu

 

Čajová drť

- Fanings - jemný propad sítem po vyfoukání prachu a nečistot u CTC. Používá se zejména u čajů sáčkových. Dělení :

BOPF - Broken Orange Pekoe Fanings - hllavní druh na Cejlonu, v Indonésii, jižní Indii, Keni, Mosambiku, Bangladéši a v Číně. Je to čaj s černými rovnoměrnými listy, bez tipů. V Indonésii je to jemný zlomkovitý BOP.

FGFOF - Tippy Golden Flowery Orange Fanings.

GFOF - Golden Flowery Orange Fanings - nejjemnější druh čaje v Darjeelingu určený k výrobě nálevových čajových sáčků.

FOF - Flowery Orange Fanings - často je vyráběn v Assamu, Dooarsu a v Bangladéši. Velikost lístků dosahuje částečně malých brokenů.

OF - Orange Fanings - pochází ze severní Indie, částečně také z Afriky a Jižní Ameriky.

 

Čajový prach

- Dust - jemný čajový prach, získaný po prosítování. Zpracovává se na čaj cihlový nabo deskový. Dělení :

PD - Pekoe Dust - Pochází z Assamu, jižní Indie, Bangladéši, Keni, Tanzánie a Malawi. Jde o špičkový druh čaje typu Dust. Jednotná velikost listů, velmi silně barvící čaj.

D – Dust.

Off-Grades - Druhy čaje vyřazené z kvalitní produkce.