UDÁLOSTI

arr3Doplnili jsme skladové zásoby porcovaných, zelených čajůzn. BASILUR... arr3Jarní čajové novinkyPřipravili jsme pro vás novinky, které potěší zejména milovníky ovocných čajů. Jedná se o ovocné...

ANKETA

Jak se vám tyto stránky líbí?

Velice moc 51% Líbí se mi 42% Nemnoho 3% Vůbec 3%

Úvod » ČERNÝ ČAJ

Černý čaj

Černý čaj – Prochází úplnou fermentací a sušením má tmavou barvu a výraznější chuť. Obsahuje thein (kofein).Staří Číňané černý čaj  používali jako prostředek k léčení únavy, střevních a žaludečních obtíží i kožních nemocí. Jeho nejvýznamnější složkou jsou třísloviny, s příznivým vlivem na krevní oběh a trávicí trakt. Při pravidelné konzumaci pomáhá při prevenci srdečních chorob a infarktu i při průjmových nebo horečnatých onemocněních, podporuje pocení a mírní křeče. Tein rovnoměrně povzbuzuje mozkovou činnost bez zatížení srdce a krevního oběhu. Jeho obsah v černém čaji je průměrně 4 %. Třísloviny – propůjčují čaji jeho svíravou, natrpklou chuť. Vitamin B1 – ve vodě rozpustný, pozitivně ovlivňuje nervový systém člověka, je žádoucí při duševní práci. Najdeme v něm také vitaminy B2, C, fluor a draslík. Éterické oleje dodávají čaji vůni. Aromatické látky spolu s chlorofylem působí na zklidnění nervů, usnadňují přenos kyslíku do tělesných orgánů, stimulují duševní činnost i funkci dýchacího ústrojí.


Tento typ čaje je nejobvyklejší v Indii a na Srí Lance. Pravý čistý černý čaj lze dochutit mlékem. V Číně je černý čaj známý jako červený čaj, který více vystihuje jeho barvu. Pod názvem černý čaj se pak v Číně spíše setkáme s tradičním Puerem (2x fermentovaný čaj). V západním světě se červeným čajem myslí známý jihoafrický rooibos (bobovitá rostlina, používaná na výrobu bylinného čaje).