UDÁLOSTI

arr3Doplnili jsme skladové zásoby porcovaných, zelených čajůzn. BASILUR... arr3Jarní čajové novinkyPřipravili jsme pro vás novinky, které potěší zejména milovníky ovocných čajů. Jedná se o ovocné...

ANKETA

Jak se vám tyto stránky líbí?

Velice moc 51% Líbí se mi 41% Nemnoho 4% Vůbec 4%

VŠE O ČAJI » JAK PŘIPRAVIT šálek čaje
Jak připravit šálek čaje

Jak připravit šálek čaje?

Kvalitní voda a patřičná délka vyluhování jsou vedle samotných čajových lístků rozhodující pro dobrý šálek čaje.

Pro přípravu je nejvhodnější co možná nejměkčí voda. Právě ta umožňuje, aby hotový čaj uvolnil typické voňavé látky. Pokud máte k dispozici pouze vodu tvrdou (mineralizovanou), doporučujeme vodu v otevřeném hrnci několik sekund povařit, přičemž chlor a fenoly se vypaří a vápník se usadí. Použití vodního filtru není povinností. Pokud je však voda velmi vápenatá, může mít tento filtr pozitivní vliv na chuť čaje. V případě užití minerální vody se však vodní filtr přímo doporučuje, protože soli v ní obsažené velmi nepříznivě ovlivňují čajovou chuť.

- Použijte předehřátou konvici nebo šálek.

- Přiveďte vodu do bodu varu.

- Čajové lístky nebo nálevový sáček zalijte v případě černého čaje vařící vodou. Voda při přípravě zeleného čaje by měla být ochlazena na zhruba 75 stupňů Celsia. Vždy však nejdříve musí projít bodem varu! Nejjemnější druhy zeleného čaje vyžadují teplotu ještě nižší. Pára z konvice se při této teplotě nestoupá vzhůru, ale se líně vznáší.

Na jeden šálek 200 ml použijeme jednu kávovou lžičku čaje.

-Velice důležité je dodržet přesnou dobu louhování u jednotlivých druhů čajů. Vodítkem může být velikost lístků. Čím jsou lístky větší, tím delší dobu k louhování potřebují. Černý čaj vyluhujte tři až pět minut, zelený maximálně tři minuty. Pokud ponecháte louhování příliš dlouho, čaj bude hořce trpký.

čajová konvice- materiál konvice (sklo, keramika, porcelán) nemá na výslednou chuť čaje vliv. Důležitá je však forma. Aby se čajové lístky dostatečně vyluhovaly, je třeba použít baňatý tvar.

čajové sítko -Pro čajové sítko platí, čím větší, tím lepší, protože čajové lístky potřebují dostatek prostoru k vyluhování. Nejvhodnější jsou sítka z nerezové oceli a porcelánu. Pokud mají dostatečnou velikost, pak lze použít i sítka z bavlny nebo papírové filtry. Doporučujeme však, aby pro zelené a pro černé čaje byla použita sítka odlišná. Papírový filtr je vhodný pro přípravu čaje v šálku. Zato umělohmotná sítka mohou negativně ovlivnit chuť čaje. Kovové vajíčko také není optimální, jelikož čajové lístky nemají pro vyluhování dostatek místa.