UDÁLOSTI

arr3Doplnili jsme skladové zásoby porcovaných, zelených čajůzn. BASILUR... arr3Jarní čajové novinkyPřipravili jsme pro vás novinky, které potěší zejména milovníky ovocných čajů. Jedná se o ovocné...

ANKETA

Jak se vám tyto stránky líbí?

Velice moc 51% Líbí se mi 41% Nemnoho 4% Vůbec 4%

VŠE O ČAJI » ÚČINKY čaje
ÚČINKY ČAJE

ÚČINKY ČAJE

Co jsou antioxidanty a jak v čaji působí?

Antioxidanty jsou látky, které brzdí oxidační procesy, popřípadě zpomalují oxidaci tuků v těle.  V lidském organismu mohou přispět k ochraně před volnými radikály a preventivně zabránit vzniku nádorů a srdečním onemocněním. Protože přirozená tělesná ochrana nemusí být vždy dostatečná, přispění antioxidantů z potravy nebo nápojů má v každém případě své opodstatnění.

Jak zelený, tak i černý čaj obsahují nemalé množství antioxidantů. Rozdíly jsou vskutku nepatrné. Nelze jednoznačně říci, že zelený čaj je v tomto smyslu bohatší.

Jaké množství kofeinu (teinu) obsahuje čaj?

Jeden šálek (200 ml) černého čaje obsahuje v průměru 40 mg kofeinu (teinu). Pro srovnání: šálek kávy obsahuje zhruba dvojnásobné množství. Kofein byl v čaji objeven v roce 1827. V té době vzniklo také jeho specifické označení v čaji, a sice tein. Na rozdíl od kávy se v čaji vyskytuje nikoliv ve volné, nýbrž vázané podobě. To má za následek jeho jiný účinek v lidském organismu. Zatímco kofein v kávě rychle rozbuší srdce a jeho účinek poměrně rychle odezní, působí tein v čaji jemněji a dlouhodoběji.

Pokud vyjdeme ze sušených čajových lístků, pak je obsah teinu v černém i zeleném čaji totožný. Množství teinu v hotovém čajovém nálevu však závisí na způsobu přípravy. Toto množství je odvislé jednak od doby vyluhování, jednak od teploty vody, kterou jsou lístky zality. Vzhledem k tomu, že zelený čaj je připravován z vody o nižší teplotě a zároveň vyluhován většinou kratší dobu než čaj černý, je obsah teinu v hotovém zeleném čaji nižší.

Vzhledem k obsahu teinu má čaj lehce močopudné účinky. Tein totiž podporuje činnost ledvin a vylučování moči. Příčina je ve zvýšeném prokrvení ledvin. Tento účinek je však relativně nepatrný a krátkodobý. Nelze říci, že čaj má přímo odvodňující účinek. Lze jej označit jako mírně močopudný.

Čaj příjemně chutná, dobře hasí žízeň a obsahuje řadu pro tělo cenných látek. Pro těhotné ženy je čaj vhodným doplňkem pitného režimu.

 

Má čaj omlazující účinek?

Stárnutí živých organismů je v prvé řadě dáno geneticky. Může však být pozitivně ovlivněno, a to tzv. anti-aging procesem. Podle současných znalostí vědy má na stárnutí negativní vliv přebytek volných radikálů. Proto je důležité regulovat nadbytečné reakce těchto radikálů. Čaj je se svým vysokým obsahem polyfenolů pro tento účel obzvláště vhodný.

 

Jakým způsobem chrání čaj zuby?

Čaj ochraňuje chrup hned dvakrát – posiluje zubní sklovinu a zpomaluje nadbytečnou tvorbu kyselých látek v ústní dutině. Jak dokázaly různé vědecké výzkumy, obsahuje jeden litr čaje (černého i zeleného) přibližně 2-3 miligramy fluoridu.Toto množství odpovídá denní potřebě dospělého člověka. Žádná jiná poživatina neobsahuje tak velké množství fluoridu.Kromě toho polyfenoly v čaji obsažené chrání před zubním plakem. Polyfenoly zpomalují rozklad škrobů v ústech tak, že inaktivují enzym amylasa obsažený ve slinách. Ten rozkládá škrob, například z moučných výrobků, na glukózu. Glukóza zase vytváří vhodné prostředí pro plakové bakterie. Ty vytvářejí kyseliny, které poškozují sklovinu.  Zelený a černý čaj podporují odbourávání tuků a omezují jejich ukládání v těle.

Tento složitý mechanismus je podstatně omezen, když člověk pije v průběhu dne více šálků čaje. S nadsázkou lze říci, že například Britové se svou vysokou spotřebou čaje mohou s dobrým pocitem pojídat koláče a jiné sladkosti...

 

Zelený a černý čaj podporují odbourávání tuků a omezují jejich ukládání v těle.